KRENULA JE KUKNJAVA Bogati turisti već plaču zbog ogromnih računa na Mikonosu – možda je vreme da zaćute?
![](https://stage.bizportal.rs/wp-content/uploads/2023/06/ocean-gc4492948a_1280.jpg)
Foto: Pixabay
Krenula je kuknjava, ali ipak, krenimo redom. Elem, kada počne sezona godišnjih odmora, dve stvari se zbivaju. Pod jedan, turisti kreću da bombarduju društvene mreže božanstvenim prizorima sa raznih plaža, ne bi li izazvali zavist onih koji su još daleko od njih (plaža). A pod dva, kreće kuknjava zbog preskupih restorana na raznim luksuznim destinacijama. Jedna od njih je, svakako, po skupoći čuveno ostrvo Mikonos. U stilu „jaoj, kad je stigao račun, htedoh da se ubijem, nisam znao, majke mi”.
Tako je i ovih dana. Dakle, britanski Dejli mejl preneo je neprijatno iskustvo jednog mladog bračnog para iz Kanade, izvesni Aleks i Lindzi su u pitanju, koji su u restoranu na Mikonosu naručili jedno pivo, koktel i ukupno 10 ostriga. I to malo hrane i pića im je brzo preselo.
Taj munjeviti ručak, koji je trajao verovatno pola sata, koštao ih je, kako su rekli za medije, celih 400 evra! I to nije sve. Rekli su i da su ih odveli u nekakvu sporednu prostoriju i tamo im pokazali račun, ali na monitoru kompjutera. Situacija je postala neprijatna, naravno, pa je muž odlučio da plati astronomski ceh, verovatno se uplašivši da zbog svog neznanja ne dobije po nosu (daleko bilo). Ili da ne završi u policiji, ako bi se ispostavilo da restoran pošteno posluje (iako, srpski rečeno, dere sa cenama).
Po svoj prilici, vlasnik restorana ne spada u najpoštenije, ali priča ovog para ima nekoliko rupa. Prvo i osnovno, zašto nisu tražili jelovnik pre naručivanja? To je jedino i sasvim logično. Jer, recimo, ako je nešto lepo videti na severu Grčke, koja je nama Srbima i draži i bliži od Mikonosa, to je ona tradicija na osnovu koje jelovnik stoji na vidnom mestu. Često, već ispred ulaza u kafanu ili restoran. Poštenije ne može. Pa dok si u šetnji, staneš, prelistaš jelovnik i vidiš cene i onda proceniš da li da ulaziš ili da bežiš glavom bez obzira.
![Mikonos, krenula je kuknjava zbog skupih restorana](https://stage.bizportal.rs/wp-content/uploads/2023/06/mykonos-gda479c3f9_1280-1024x682.jpg)
Dakle, teško je poverovati su pomenuti Kanađani toliko naivni, da ne znaju za tu praksu. Evo, za naivne Kanađane još jednom – ne dajte da vam prodaju mačku u džaku, što upravo radi svaki restoran koji gostima ne da jelovnik odmah po ulasku. Pa neka je 1.000 puta smešten na luksuznom Mikonosu.
Inače, Dejli mejl je preneo i da je vlasnik restorana rekao, parafraziramo, da su mu se smučili razni influenseri, koji bi da jedu džabe u njegovom lokalu, jer će ih, kao, reklamirati na svom Instagram profilu. Nije isključeno da su Aleks i Lindzi upravo to pokušali, pa im je na kraju ipak rečeno da nema besplatnog ručka, ni za koga, pa ni za influensere.
Kad se sve sabere, zaista, dosta je bilo kuknjave zbog astronomskih računa po grčkim restoranima, pogotovo onim na Mikonosu, jer svaka priča ima bar dve strane, ako ne i više. Treba se čuvati prevaranata, i jesti u poštenim restoranima, gde god da se oni nalazili.
Da zaključimo – stvarno je teško saosećati se sa jadnim malim prevarenim Kanađanima, kada je dobro poznato da za tih 400 evra tročlana srpska porodica napravi čudo od provoda u takođe božanstvenom Haniotiju na Halkidikiju, recimo. I još trpe uvrede raznih „influensera” koji ih nazivaju paradajz, ili najgorim turistima.
Za kraj, jedna sugestija – najčešće, naravno, gost već sedne u restoran, pa tek onda dobije jelovnik, što je normalno. A onda može da se desi i to da proguta knedlu umesto ostrige, kada vidi ogromne cene. U tom slučaju, možda je bolje izviniti se konobaru, i izaći napolje. Jeste malo neprijatno, ali je ipak mnogo manje neprijatno, nego prebirati po novčaniku kada stigne preveliki račun.
Za najnovije biznis vesti iz Srbije i sveta, pratite nas na našoj Instagram stranici.